fbpx
zenuwachtig voor rijexamen

Written by NuRijles

jan 5, 2021

5 januari 2021

Wat te doen tegen zenuwen voor het rijexamen?

Zenuwachtig voor je rijexamen? Relax, je bent echt niet de enige!  Een beetje gezonde spanning voor het afrijden hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. En als je goed voorbereid bent, komt het vaak goed.

Maar wat als je té zenuwachtig bent om te laten zien wat je kunt? Als je door de zenuwen helemaal blokkeert tijdens het rijden? Dan is het verstandig om een speciale rijschool te zoeken. En/of een speciaal examen te doen bij het CBR.

Desley (18) over het faalangstexamen:

“Bij het faalangstexamen is er veel meer rust dan bij een gewoon rijexamen.”

Zenuwen onder controle houden bij je rijexamen

De zenuwen onder controle houden bij het rijexamen, dat wil iedereen. Maar het lukt niet altijd. En dat is volkomen normaal. Dus sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn. Anders leidt dat alleen maar je aandacht af van het verkeer.

De examinator weet dat zenuwen voor een rijexamen altijd aanwezig zijn. Daarom doet die zijn best om je op je gemak te stellen. Zodat jij zo goed mogelijk kunt laten zien hoe rijvaardig je bent.

Tips tegen zenuwen bij rijexamen

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor het rijexamen. Dan zijn de zenuwen meestal wat minder.

  • Het kan helpen als je eerst een tussentijdse toets doet. Dan raak je al een beetje gewend aan de examensituatie. En je weet wat je kunt verwachten.
  • Denk niet dat je foutloos kunt rijden op het examen. Dat lukt eigenlijk niemand. Als je fouten maakt, gaat het erom dat je die zelf veilig oplost.
  • Sommige rijscholen hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen die heel zenuwachtig zijn. Informeer vooraf bij een rijschool of die gespecialiseerde instructeurs heeft.

Faalangst-rijexamen

Het halen van je rijbewijs is een belangrijk moment in je leven. Faalangst kan dat moment behoorlijk verstoren. Door extreme zenuwen klap je dicht tijdens examens. Het CBR biedt mensen met faalangst graag de helpende hand. Met een faalangst-rijexamen.

Bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden.

In totaal duurt een faalangstexamen 80 minuten. De examenrit zelf is 35 minuten, net als bij een gewoon rijexamen. Ook de eisen om te slagen zijn hetzelfde als bij een gewoon examen. Maak dus een bewuste keuze en laat je niets aanpraten. Want een faalangstexamen is wél duurder dan een gewoon rijexamen.

 Bekijk hoe een faalangst-rijexamen werkt in deze video

Faalangst-rijexamen aanvragen

De rijschool kan een faalangst-rijexamen voor jou aanvragen. Samen met de rijschool kun je kijken naar de gewenste datum en tijd.

Sharon (17) over het faalangst-rijexamen:

“Heel erg fijn dat je bij het faalangstexamen de mogelijkheid van een time-out hebt.”

Kosten faalangst-rijexamen

Een faalangstexamen kost bij het CBR € 168,- in 2021. Dat is een stuk duurder dan een gewoon examen (€ 120,-). Dat komt omdat het faalangstexamen langer duurt (80 minuten in plaats van 55 minuten). Naast de kosten van het CBR betaal je ook geld aan de rijschool: voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de instructeur die je begeleidt naar het examen.

Slagingspercentage van het faalangst-rijexamen

Het slagingspercentage bij het faalangst-rijexamen lag in 2019 op zo’n 56%. Dat is hoger dan bij het gewone rijexamen (49%).

Ervaringen faalangst-rijexamen

De ervaringen van deelnemers aan het faalangst-rijexamen zijn heel positief. ‘Veel meer rust, minder zenuwachtig’. En: ‘Heel erg fijn dat ik tijdens de rit een time-out kon aanvragen.’

Related Articles

Rijles weetjes en Feiten

Rijles weetjes en Feiten

Rijles weetjes en Feiten Wist je dat? een stoplicht geen stoplicht is, maar een verkeerslicht?een zebrapad geen zebrapad is, maar een voetgangersoversteekplaats?een knipperlicht geen knipperlicht is, maar een richtingaanwijzer?in een 30 km-zone de kruispunten voor 90...

Handige Tips om Je eerst auto te kopen-

Handige Tips om Je eerst auto te kopen-

Je eerste auto kopen:9 tips om het makkelijk te maken Je hebt net je rijbewijs! Yes! Of je hebt je rijbewijs al een tijdje, maar reed tot nu toe altijd rond in andermans auto. Kan natuurlijk ook. Het is in ieder geval zover: je gaat je eerste auto kopen. Om je op weg...

Handige Tips om Je eerst auto te kopen-

Handige Tips om Je eerst auto te kopen-

Je eerste auto kopen:9 tips om het makkelijk te maken Je hebt net je rijbewijs! Yes! Of je hebt je rijbewijs al een tijdje, maar reed tot nu toe altijd rond in andermans auto. Kan natuurlijk ook. Het is in ieder geval zover: je gaat je eerste auto kopen. Om je op weg...

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *